מלחמת הרומח – המעשיות 6 – מבט קצת אחר על מלחמה

אחד המאורעות המפורסמים ביותר של כל סאגת רומח הדרקון היא מלחמת הרומח, שמתרחשת במהלך שלושת ספרי הרשומות וההדים שלה מתקיימים עד מלחמת הכאוס ואולי אפילו עד לעידן החמישי. זאת המלחמה שבה התפרסמו גיבורי הרומח. ולכן, כאשר יש אנתלוגיה על מלחמת הרומח, כמובן שאפשר לצפות לסיפורים על המלחמה עצמה ועל הגיבורים. למרות זאת, רק מעט מהסיפורים באוסף הזה קשורים באופן ישיר למלחמת הרומח. נראה שלעורכים היו פשוט יותר מדי סיפורים שהם דחו מאנתלוגיות קודמות וממקומות קודמים ופשוט איגדו אותם. כשאני הגעתי לשפוט את הסיפורים, החלטתי לבדוק שלושה גורמים: האם הסיפור הוא סיפור של רומח הדרקון. כלומר, האם הסיפור מהודק מאוד לרומח הדרקון ולעולם בו הוא נמצא או שהוא סיפור ג'נרי שאפשר לקרוא בכל מקום ובכל עולם, עם שינויים קטנים. הדבר השני, האם הוא מתאים לנושא האנתלוגיה. אם אני מגיע לקרוא על מלחמת הרומח וקורא על דבר אחר, זה מפריע לי. וכמובן, האם הסיפור בכלל טוב. אז בואו וניגש לסיפורים:

לוראק – מייקל וויליאמס – שיר נוסף של מייקל וויליאמס שמתאר את חייו של מלך האלפים הסילבנסטים הטראגי. אין כאן למעשה משהו חדש, רק תיאורים שיריים על לוראק שמבריח את בועת הדרקון מאיסטר לפני החורבן ועל הניסיון הכושל שלו להשתלט עליה במהלך מלחמת הרומח. אין משהו מחדש. נכון שוויליאמס לפעמים פוגע חזק, אבל כאן פרווה. ציון 4 מתוך 10.

רייסטלין ואביר סולאמניה – מרגרט וייס וטרייסי היקמן – סיפור קצר על רייסטלין וקרמון שיוצאים יחד עם אביר סולאמניה כדי להסיר קללה. סיפור קצר ונחמד של צמד היוצרים, שלמעשה כבר פורסם כמה שנים לפני כן באחד מעיתוני TSR ומובא כאן שוב. אין לו קשר בכלל למלחמת הרומח, ולמעשה, נראה שהוא סיפור שמחבר בין אחים לנשק לבין האחים מאז'ר, כולל הופעת אורח של אוזנן הקנדר, מה שהופך אותו לקאנוני! הכתיבה טובה ומראה שווייס והיקמן חזקים מאוד ביחד. ציון 8 מתוך 10.

הצייד המת – רוג'ר אי. מור –  אי אפשר לעשות צדק לשם הסיפור Dead on Target, אז תסלחו לי על התרגום הכושל. במהלך מרדף אחרי גובלינים שהרגו את בני דודיו, צייד נהרג במפתיע, אבל מגלה שזה לא סוף הסיפור. הוא הופך לאל-מת שמטרתו היחידה למצוא את הרוצח שלו. גמד שמתלווה אליו ומחפש אחר ת'יוור עריק, יוצאים ביחד כדי לפתור את התעלומה. תעלומה נחמדה, לא מפתיעה, אבל אפקטיבית. סיפור שלא קשור למלחמה, אבל מזכיר אותה שם למעלה וגם יכול היה להיות בכל עולם פנטזיה. עדיין, סיפור נחמד. ציון 7.5 מתוך 10.

מכונות מלחמה – ניק או'דוניו – הראשון מבין שני סיפורים גנומים. בדרך כלל שמתארים גנומים, מדובר על סיפור מצחיק, וכך גם פה. נערה צעירה מגיעה להר לא-משנה כדי להשיג מכונות מלחמה עבור המוצב הנצור של בני האדם, אבל מגלה שמכונות המלחמה של הגנומים הורגות את מי שמשתמש בהן ולא ההפך. סיפור מלחמה על גנומים והדרך הנכונה להשתמש במכונות המלחמה שלהם ואיך צריך להתייחס אליהם. למרות זאת, הסיפור הוא ברובו דיאלוג אחד ארוך עם קטע אקשן קטן בסוף, ככה שהוא למעשה די פשוט ולא מתרחש בו הרבה. ציון 7.5 מתוך 10.

הארץ המובטחת – דן פרקינסון – אנחנו ממשיכים ברצף הסיפורים המצחיקים עם סיפור על גמדי מחילות. למי שמכיר אותי, יודע שאני לא סובל את גמדי המחילות. צריך להיות סופר ממש טוב כדי להפוך אותם למוצלחים ולא למעצבנים, ולרוע המזל, מעט מהסופרים יודעים לעשות את זה. דן פרקינסון כתב את סדרת הגמדים המעולה, אבל כאן הוא נופל, כמו בכל הסיפורים על גמדי המחילות. בלי סיפורים על גמדי מחילות! במקרה שלנו, קבוצה של גמדי מחילות יוצאים מערבה שוב ושוב כדי למצוא את הארץ המובטחת שלהם ומסתבכים בצרה גדולה מאוד כשהמקום שהם חשבו שהוא נטוש, לא היה נטוש בכלל. ציון 3 מתוך 10.

הגיבור המכאני – ג'ף גראב – זה סיפור הגנומים השני וממשיך את הרצף הקומי, שלמעשה ימשיך בצורה כזאת או אחרת למשך שאר הספר. גנומים מחלצים סוחר ושרת דרקונים מקרב עקוב מדם ונאלצים להפריד אותם כדי שלא יהרגו זה את זה. בעקבות כמה שקרים לא מוצלחים, הסוחר מתאהב בשרת הדרקונים ויוצא לרפא אותה והופך לגיבור עבור הגנומים. השקרים הולכים ומסתבכים עד לסוף הבלתי נמנע. ג'ף גראב הוא אוצר. לא משנה איפה הוא כותב. ג'ף כמעט ולא כתב לרומח הדרקון, אבל פה הוא מבריק ונותן סיפור ממש מצחיק וטוב ורומח דרקוני ומראה שגנומים יכולים להיות מצחיקים מאוד. הסיפור המוצלח ביותר באוסף. ציון 9 מתוך 10.

זאב הלילה – ננסי ואריאן ברבריק – כפר קטן נאלץ להתמודד פעם בלילה אחד עם זאב נוראי שמטיל את אימתו על התושבים. הקוסם של העיירה, יחד עם חברו הגמד וחבר משפחה, יוצאים לחסל את הזאב, אבל הם יודעים יותר ממה שהם מספרים. כאשר ארוסתו של אחד מהם יוצאת בחשאי להצטרף אליהם באחד הלילות, היא מגלה את האמת. סיפור רגיל, פשוט, שאפשר היה בכיף לעשות בכל אחד מהעולמות, כולל ברייבנלופט, ולא מצדיק את רומח הדרקון. הוא גם מתרחש בתקופה לאחר החורבן, ככה שהוא ממש לא קשור. ממש נטע זר באנתלוגיה. גם לא מובן למה הוא נמצא כאן בין סיפורים מצחיקים. היה אפשר לשים אותו יותר בתחילת האנתלוגיה (אם בכלל). ציון 6 מתוך 10.

מוכרי השיקויים – מארק אנתוני – לא מזמן סקרתי את מגדל האבדון, הספר הרייבנלופטי הנוראי של מארק אנתוני, שכתב כזכור גם את נשמות אחיות ובאתי בחשש לסיפור הזה, אבל מדובר בסיפור מצחיק על שני נוכלים שמסתובבים בקרין ומוכרים שיקויים. כאשר צבאות הדרקונים תופסים אותם, הם מכריחים אותם לרפא את המפקד שלהם, אז מה יעשו שני נוכלים כדי לצאת מהמצב שלהם? מארק אנתוני כותב סיפור נהדר על נוכלים בתקופת המלחמה, וגם מעגן אותו יפה מאוד. ציון 7.5 מתוך 10.

היד המאכילה – ריצ'ארד נאק – סוחר נחטף על-ידי כוהני כמוש לים הדם של איסטר כדי להשתתף בטקס אפל שנועד להציל את המלחמה. הסוחר יצטרך לנווט את עצמו בין כוהנים אפלים ואלים אפלים לא פחות כדי לצאת כשידו על העליונה. סיפור פשוט של נאק, לא מהגדולים שלו, כי למעשה, אין לו פואנטה. למרות זאת, נחמד לראות שנאק משתמש יפה בלור של רומח הדרקון. ציון 6 מתוך 10.

המערכה בווינגארד – דאגלס נילס – ושוב דאגלס נילס חוזר לסיפורים ההיסטוריים שלו. הפעם אנחנו מקבלים תיעוד מלא של ההיסטוריון לאסטינוס על המערה בווינגארד ועל המהפך שלאורנה עשתה בצבא האבירים, כולל התרגילים שהיא עשתה משליחת הצבא לאורך נהר הווינגארד ועד שבירת המצור על קאלאמן, מאורעות שהופיעו בספר השלישי וכעת מקבלים הרחבה. מי שאוהב תיאורים קרביים יהנה מסיפור, ויש גם מפות נלוות שמראות את הקרבות. ציון 7 מתוך 10.

הסיפור שגדילן אמר שהוא לעולם, אבל ממש לעולם לא יספר – מרגרט ווייס וטרייסי היקמן – סיפור שמספר אותו גדילן מנקודת ראותו! הפעם גדילן מקבל הזמנה מפיזבאן להשתתף בטקס העשור לחישול רומח הדרקון והוא מצטרף לקרמון, תניס ולאורנה. כשאחד האבירים מתמוטט ונכנס לקומה, גדילן ייאלץ לספר את הסיפור שהוא הסתיר במשך עשר השנים האחרונות לגבי רומח הדרקון ומקור הכוח שלו, דבר שישנה את האופן שבו נסתכל על המלחמה. האמת שהסיפור הזה ממש טוב, ומוזר שהוא לא נכנס לאוספים אחרים, כי יש לו לור חשוב מאוד ואפשר היה לשים אותו כמעין פרולוג בדור ההמשך. תמיד כיף לראות את גדילן ומה עובר לו בראש. הדבר הכי מגניב שיש קישורים אפילו לסיפורים מאנתלוגיות קודמות ולא של וייס והיקמן. שאפו על זה. ציון 8 מתוך 10.

לסיכום, זה דור הזהב של TSR ורואים את ההשקעה. למרות זאת, יש כמה פגמים באנתלוגיה. סדר הסיפורים לא מוצלח. אם רוצים לעשות סיפור מצחיק-סיפור רציני ולשלב ככה, זה אפשרי, אבל אי אפשר לעשות שניים מצחיקים, אחד רציני, ואז לשנות לשלב, כי זה שובר את הרצף. הרעיון להתחיל ולסיים עם סיפורים של וייס והיקמן הוא נכון, אבל למה לתת שם לאנתלוגיה אם לא מדובר בסיפורי מלחמה, מלבד שניים-שלושה סיפורים, אין כמעט סיפורים על המלחמה עצמה, אלא סיפורים ג'נריים. למרות זאת, סיפורים טובים, שמי שרוצה קצת לחזור לעולם של רומח הדרקון, ובתקופה הזאת, חשבתי שיהיה כיף קצת לחזור לאותה תמימות, עושה את העבודה בצורה טובה.

אני נותן את הציון 7.5 מתוך 10 בסולם צפריר לאנתלוגיה, כי בעיקרון נהנתי ממנה, אפילו אם הממוצע שלה נוטה ל-7 מהצד התחתון שלו או אפילו ל-6.5. אם מתעלמים מהסיפור של לוראק ושל דן פרקינסון, מדובר על אנתלוגיה ראויה לשמה. כל רצף האנתלוגיות של התקופות (מעשיות 2) הוא די מוצלח. לא לחפש משהו מורכב או תהומי, פשוט סיפורים על תקופות שונות ולמי שרוצה להתרפק קצת על נוסטלגיה.

2 Comments

כתיבת תגובה