עת התאומים – טרילוגיית האגדות 1 – הכול בגלל קנדר אחד קטן

כאשר שואלים חובבים של רומח הדרקון מי הדמות האהובה עליהם, יש סיכוי טוב מאוד שזה יהיה רייסטלין. אם זה לא רייסטלין, אז זה גדילן. מערכת היחסים בין רייסטלין וקרמון בטרילוגיית הרשומות היתה כה חזקה וכה מספקת עד שהיה ברור שאי אפשר להפסיק את זה כאן וצריך להמשיך ולחקור אותה. לשם כך קיימת טרילוגיית האגדות, שלפי דעתי, מצליחה לצאת מהצל הגדול של הרשומות, ואפילו אולי להאפיל עליה. לא רק בגלל רייסטלין, אלא בגלל שסוף כל סוף וייס והיקמן יכלו לצאת מהצל של המודולים. אסביר את דבריי.

כאשר פרויקט רומח הדרקון יצא לאור, אשר נקרא פרויקט אוברלורד, ידעו מראש שהוא הולך לכלול ספרי קריאה וספרי משחק, שאחד אמור להזין את השני. אנשים יקראו את הספרים וירצו לשחק בעולם של רומח הדרקון, וכבר יחד עם הספרים יצאו מודולי משחק, הרפתקאות מוכנות ברומח הדרקון, כולל דפי דמות מוכנים מראש לדמויות בספרים. המודולים תוכננו כך שהם יספרו על מאורעות ראשיים בסיפור, וכדי להגדיל את המכירות, הם מספרים גם על מאורעות שלא מתוארים בספרים, כמו החיפוש אחר מקבת כראס או המרדף אחרי פאל-תאס בחומת הקרח. ההצלחה היתה מסחררת והמכירות היו מטורפות. אבל לאחר שהסדרת הרשומות הסתיימה, טי. אס. אר. אמרו שהם רוצים עוד ספרים, והפעם וייס והיקמן החליטו שהם לא מסתמכים על הרפתקאות מוכנות או על נתיב ידוע מראש והחליטו שהם מנווטים בעצמם את הדרך. מרגרט וייס רצתה להמשיך לספר את הסיפור של רייסטלין, הדמות האהובה עליה, אבל יש להם בעיה. הם לא יכולים לספר את ההמשך של העולם של רומח הדרקון, מכיוון שהם נמצאים בסטאטוס קוו המקודש של חוברות המשחק. הסטאטוס קוו הזה קובע שאסור לשנות סדרי עולם, לשנות חוקים או דברים אחרים, כי אז המשחק לא רלוונטי יותר. וייס והיקמן היו צריכים למצוא פתרון יצירתי. והפתרון שהוחלט: מסע בזמן.

בספרנו הזה, אנחנו חוזרים חמש שנים לאחר סוף מלחמת הרומח. בעוד שנראה שכולם חיים באושר ועושר עם סוף המלחמה, נראה שהמצב לא כזה, במיוחד לקרמון וטיקה. קרמון הולך לנהל את פונדק המעון האחרון, אבל לא מצליח להתגבר על האובדן של רייסטלין. במקום להתמיד בחייו, קרמון מתמכר לאלכוהול והופך להיות שמן ומגעיל.  אבל הוא יצטרך להשתנות במהירות כאשר קריסאניה, כוהנת פלדין, מנסה להחזיר בתשובה את אחיו רייסטלין, שהפך להיות אדון צריח הכישוף הנעלה בפלאנתאס. כאשר כוחות אפלים מתערבים במעשה, כולל קיטיארה, הנגיד סות׳ ועוד מרעין בישין, שפוגעים קשה בקריסאניה, קרמון נאלץ ללכת יחד עם גדילן אל צריח הכישוף הנעלה בווירת׳, על מנת לחזור אחורה בזמן אל תקופת המלך הכוהן כדי להציל את חייה. אבל זוכרים שהזכרנו את גדילן? גם הוא מצליח להצטרף אליהם וגורם לכך שמאזני הזמן מתחילים להשתבש. כאשר החורבן הגדול מתקרב יותר ויותר, סודות מתחילים לצוף אל פני השטח וקרמון ורייסטלין צריכים לחזור ולהבין זה את זה.

מסע בזמן זה אלמנט ידוע בספרי מדע בדיוני וכמה זה מוזר ועדיין מגניב לראות את זה בספר פנטזיה. בעוד שראינו את זה בעבר בספרי ״מעוף הדרקון״ של אן מקאפרי, אלו עדיין ספרי מדע בדיוני בכסות פנטזיה, ולכן היה מעניין לראות איך קסם מאפשר לאנשים לנסוע בזמן. כמו כן, כיף לראות את קרין בעידן הזהב ואת העולם של המלך הכוהן. מעבר לכך, הדבר החזק ביותר בסדרה הן הדמויות. רייסטלין זורח בספר הזה, וגם קרמון עובר שינוי אישיות מדהים וגדילן… טוב, גדילן הוא תמיד תענוג. כמו כן, הספר מרחיב על העולם של קרין ויוצר אפוס אדיר כשבמרכזו יש סיפור מאוד אישי, דבר שלא פשוט לעשות.

דבר נוסף וראוי לציון בספר הוא התוספת של דמויות המשנה. קשה מאוד לכתוב דמויות משנה חזקות, כשכבר יש דמויות ראשיות כה חזקות, אבל קריסאניה היא נהדרת ומוציאה את הטוב והרע ברייסטלין. דאלאמר, השוליה החדש של רייסטלין הופך לדמות קאלט תוך מספר פרקים בלבד ותניס תופס כינור שני בספר הזה ומראה שאולי הוא לא היה צריך להיות דמות ראשית מלכתחילה.

ספר נהדר והתחלה מופלאה לאחת הטרילוגיות הטובות ביותר של הסדרה, אשר הראתה שגם אפשר לכתוב ספר ללא הרפתקאות ומפלצות ומפגשים אקראיים. אני מעניק לו את הציון 9 מתוך 10 בסולם צפריר, ללא ספק קלאסיקה שחוצה את גבולות הזמן ומעניקה לקוראים המתמידים מסע נהדר ומורט עצבים לקראת הסוף ואחד הקליפהאנגרים הגדולים ביותר של כל הספרים.

2 Comments

  1. ביקורת מעולה ומעניינת. תודה על ההסבר והרקע לכתיבת הסיפורים.
    אחרי שנים, גרמת לי להתגעגע. אני קורא את כל הכתבות בסדרה ונזכר כמה כיף זה רומח הדרקון.

    Liked by 1 person

כתיבת תגובה