סיפורי רייבנלופט – רייבנלופט 10 – אגדות גותיות

אוסף הסיפורים הקצרים לא הצליח לדלג על רייבנלופט. רומח הדרקון התחילו עם זה, הממלכות המשיכו, ואני חושב שההדרדרות של השמש השחורה מנעה מאוסף סיפורים שיתרחש שם, על אף שבמודולים עצמם היו הרבה מאוד סיפורים קצרים ומוזר לי שאיש לא חשב אי פעם לאגד אותם. לאחר דחיקתו הצידה של ג'יימס לאודר, בריאן תומסן הפך להיות העורך של האנתלוגיות ובעוד שבעבר רוב האנתלוגיות מכילות משהו בין 10 ל-12 סיפורים קצרים וזה יהפוך להיות הסטנדרט בהמשך, בתקופה של בריאן תומסן אנתלוגיות הכילו לפעמים קרוב לעשרים סיפורים קצרים, או פתאום קיצוני ורק חמישה סיפורים ארוכים. אפשר להגיד הרבה על בריאן תומסן, אבל גיוס של עשרות סופרים לכתיבת סיפורים זה הישג לא פשוט בכלל. כמו כן, כאשר מסתכלים על ההמשכים של רייבנלופט, נראה שבריאן הצליח להביא שמות די גדולים לכתוב ברייבנלופט, אבל זה בהמשך. תחילה, נדבר על אוסף הסיפורים הזה.

המבחן של ד"ר רודולף ואן ריכטן מאת דיוויד ווייס – רודולף ואן ריכטן הוא רוקח פשוט שרודף אחרי הויסטאנה, הצוענים של רייבנלופט, אשר חטפו את בנו. הדוקטור הטוב לא הצליח להציל את חייו של אחד מאותם בני הצוענים, ובתמורה הם חטפו את בנו. ואן ריכטן יצטרך למצוא את הדרך אל כנופיית החוטפים, תוך כדי שהוא יצטרך להתמודד עם הכוחות האפלים של דארקון ושל השליט שלה, אזאלין. דיוויד ווייס מתחיל עם סיפור על אחת הדמויות המוכרות ביותר של רייבנלופט, ד"ר ואן ריכטן, המקביל לואן הלסינג והאויב הראשי של סטראד פון זארוביץ'. בסיפור הזה אנחנו רואים כיצד ואן ריכטן הפך להיות מה שהוא וגם רואים כי ואן ריכטן הרבה יותר אכזרי ממה שחושבים ויכול להיות אויב ראוי לסטראד. דיוויד ווייס לא המשיך לכתוב וזה חבל מאוד, כי הסיפור ממש טוב. הציון 8 מתוך 10 בסולם צפריר.

הנעלמים מאת צ'ט וויליאמסון – בסיפור שהוא מעין אפילוג של מורדנהיים (מהסופר של מורדנהיים), אנחנו חוזרים אל איבן דרגונוב, הלוחם נגד המפלצות שהפך בעצמו לליקנטרופ (על אף שאנחנו לא בטוחים במה מדובר). הפעם, לאחר ההרפתקה עם מורדנהיים, דרגונוב יוצא לחברו הכוהן ומבקש ממנו להסיר ממנו את הקללה, אבל בוחר לטפל בעניין אחרון של גברים הנעלמים בלילות ושל גבירה אחת פתיינית במיוחד. סיפור נחמד מאוד שנותן תחושה נחמדה של סגירת הסיפור של מורדנהיים מאחד ההבטים שלו. צ'ט וויליאמסון יכתוב עוד סיפור רצח בממלכות הנשכחות, ואז יעזוב את TSR וימשיך בקריירת כתיבה פוריה ביותר והוא יהפוך להיות גם קריין בספרי אודיו. הציון 7.5 בסולם צפריר.

הבית בעל מאה החלונות מאת מארק אנתוני – אישה שהושאה בניגוד לרצונה מחפשת את החלון המאה באחוזה בעלת 99 חלונות. כאשר היא מוצאת את החלון המאה, היא חושפת סוד נוראי שבעלה מנסה להסתיר של מאבק עתיק בין כוחות. מארק אנתוני הוא סופר חביב עלי. הוא כתב כמה ספרים נחמדים מאוד ברומח הדרקון ובממלכות הנשכחות ובכלל נחשב לסופר אמין. גם הספר הבא של רייבנלופט הוא שלו ומעניין לראות מה הוא יעשה שם. במקרה הזה, סיפור קטן ונחמד, עם טוויסט טוב. הציון 8 בסולם צפריר.

גנבת השירים מאת איליין קנינגהאם – טרובדור מקורמיר הרחוקה שבממלכות הנשכחות מגיע לקרטקאס, ממלכתו של הרקון לוקאס וממלכת השירה. הוא רוצה להיכנס לתחרות שירים על מנת להעצים את המוניטין שלו. הוא מתאהב באחת הנשים בפונדק שמארח את תחרות השירה, אבל יש סיכוי שהוא מסתירה סוד לגבי העלמותם של מספר טרובדורים אחרים, ומפלצת שמסתובבת בלילות ושואבת את השירים. אי אפשר שלא לשמוח ולראות את איליין קנינגהאם כותבת גם ברייבנלופט. כמובן שהיא כותבת על טרובדורים ועל השירה ברייבנלופט בסיפור שנראה תמים, אבל לא תמים בכלל. הציון 7.5 בסולם צפריר.

הטהור מאת ג'יימס מ. וורד – אביר ואחותו הקוסמת מותקפים בלילה אפל על-ידי ערפד. לאחר שהאחות נפגעת, האביר מביא אותה אל אחת העיירות, שבה קיימת כנסייה בשם התקווה הלבנה, ושם הם זוכים לריפוי, אבל הכומר שמחזיק את הקהילה ונלחם כנגד כוחות האופל אולי מסתיר כוחות אפלים יותר. ג'יימס הוא אחד הכותבים הוותיקים של TSR וגם כתב את סדרת הבריכות של הממלכות הנשכחות. האמת שברגע זה התחלתי להרגיש שהסיפורים מתחילים לחזור על עצמם. עלילה גותית, טוויסט קטן וסוף רע. זה היה נחמד בהתחלה, אבל פה זה היה ברור ועשוי לא בצורה הכי מיטבית. הציון 5 בסולם צפריר.

הקוצים בחלון מאת רוג'ר אי. מור – ערפד זקן מנסה למצוא משמעות לחייו. הוא מחפש קסמים חדשים, משמעות חדשה כשהוא מבין שהוא הזניח את עצמו ושיח קוצים גדל אצלו מחוץ לחלון. לאחר שהוא תולש אותו. הבעיה שהשיח עקשני ולא מוכן להישאר קצוץ והערפד נאלץ להתמודד עם האמת הקשה. סיפור שמביא אימה אחרת שלא חשבתי עליה מעולם והיא האימה של הזקנה לחייו של ערפד, וכיצד ערפד יכול להתמודד עם העובדה שהוא הפך להיות ערפד בתקופה כה מאוחרת בחייו ומה זה אומר לגבי חיי הנצח שלו. הסופר הוא רוג'ר אי. מור שכתב הרבה סיפורים קצרים טובים ברומח הדרקון ולא ציפיתי ממנו לפחות. הציון 7 בסולם צפריר.

נוקטורנו מאת אלן ס. קופר – כאשר אחד מעשירי העיירה מגלה שעכברושים פוקדים את ביתו, הוא מצווה לטפל בבעיה החמורה והוא שוכר חלילן מהמלין שיחסל את העכברושים. לרוע מזלו, העכברושים הללו הם חבריה של משפחת רנייה, השליטים של הממלכה ואנשי עכברושים בעצמם. האם יש סיכוי לחלילן להצליח? אלן ס. קופר הוא אחד ההברקות של בריאן תומסן. אלן הוא פרופסור באוניברסיטה שמתמחה בספרי אימה וגם כתב ספר מנקודת המבט של ואן הלסינג. הוא לא מעורב במשחקי תפקידים וגם לא המשיך הלאה ב-TSR לאחר מכן. אבל הוא מראה שגם אנשים שאינם מעורים לגמרי בעולם של רייבנלופט יכולים לכתוב משהו מקורי וזה אחד הסיפורים הטובים של האנתלוגיה. הציון 7.5 בסולם צפריר.

היללה מאת קייט נובאק – צייד מפלצות רודף אחרי הויסטאנים שחטפו תינוק של בני אצולה. במהלך המרדף הוא יגלה את האמת לגבי התינוק ומדוע הויסטאנים מוסרים אותו. הצייד יצטרך להתמודד עם דילמה האם לקחת את התינוק בחזרה או להשאיר אותו במקום החדש. קייט נובאק כותבת פה בפעם הראשונה ללא בעלה ג'ף גראב, שיכתוב אף הוא סיפור בהמשך. סיפור די רגיל, עם דילמה טובה אבל קצת מייגע. הציון 6.5 בסולם צפריר.

פון חארקוב מאת ג'ין דיוויס – אוריק פון חארקוב מצליח להרוג את האדון שלו ומנסה למצוא את מקומו בעולם מבלי אדון שמפקד עליו. הוא מגיע באמצעות שער לעולם של ג'ונגלים ומנסה למצוא שם את מקומו בעולם וכיצד להתגבר על היצרים האפלים שבו. סיפור פשוט נורא נורא פשוט. הטוויסט שלו לא כזה טוויסטי, וגם למעשה מלבד להכיר לנו את הדמות לא עושה דבר. הסופר ג'ין דיוויס גם יכתוב סדרה ברייבנלופט, מה שקצת מדאיג אותי. הציון 6 בסולם צפריר.

לראות ולשמוע מאת די. ג'יי. היינריך – כחול הזקן זוכה לאורח שדורש ממנו להחזיר אליו את אחותו החורגת. כחול הזקן חטף אותה ושומר עליה בביתו והאח המודאג יעשה הכול כדי להשיב אותה. כחול הזקן מעניק לו אפשרות לעשות זאת, אבל בגלל משחקיו המרושעים, האם האח יצליח לעשות זאת? זה אחד הטוויסטים הנחמדים ביותר של האנתלוגיה הזאת. סיפור שהוא לגמרי בנוי על הטוויסט הזה, שמתגלה ממש במשפט האחרון של הסיפור. בלי זה, הסיפור היה סופר משעמם. אבל הטוויסט מחפה על זה. זה סיפור שניתן לקרוא רק פעם אחת, אבל שווה לקרוא אותו. הסופר די. ג'יי. היינריך התפרסם בכתיבת הטרילוגיה של מיסטרה והיה אחד הכותבים של המודולים ב-TSR. הציון 7 בסולם צפריר.

החוקים של עבד-אל-מאמאט מאת ג'ף גראב – נווד נוסע מספר סיפור לקהל על חייו של עבד אל-מאמאט, בן עבדים שהפך להיות הווזיר בממלכה שלו עד שהפך להיות השליט של הממלכה וקבע חוקים שהפכו להיות מטורפים יותר ויותר ומראה מה אנשים מוכנים לעשות על מנת לשמור על החוק, כאשר החוק מאבד את ההגיון שלו. כל סיפור של ג'ף גראב הוא חגיגה. בהתחלה קצת חששתי, כי הוא מתחיל מוזר, אבל ככל שממשיכים לשמוע את הסיפור, לא רוצים שהוא יגמר, ואפילו הייתי שמח אם היה עוד 20-30 עמודים. זה הסיפור הטוב ביותר באנתלוגיה שמראה מה קורה כשלוקחים את נטיית החוק לקיצון המרושע שלה. ציון 8 בסולם צפריר.

חוקי המשחק מאת ג'יימס לאודר – מהמר מקצועי מגיעה לסיתיקוס על מנת להשתתף במשחק הימורים יחד עם קבוצת מהמרים שנודדת בכל רחבי רייבנלופט. בפונדק שאליו הוא מגיע, המשחק חייב להסתיים עם רדת החשכה, כי אז מגיע שחקן חדש שמכיר את חוקי המשחק יותר מדי טוב וכנגדו אי אפשר לנצח. אפשר להגיד שהסיפור הזה הוא המשך נחמד לסיפור של הנגיד סות'. מרגישים כמה לאודר אוהב את הדמות וכמה הוא רצה לכתוב עוד סיפורים עליה. הציון 7 בסולם צפריר.

כסף קר וקשה מאת חואניטה קולסון – קבוצת שכירי חרב נתקעת בהרים הקפואים של בארוביה. הקבוצה מחליטה לשדוד את הוויסטאנים של המקום, להתעשר ולהשיג לעצמם מקום להתגורר בו לאחר שהערפילים לכדו אותם שם. כאשר הם מגיעים לאיזור של מלכת הקרח, הם מאמינים שיוכלו לעבור בו ללא כל פגע. זה סיפור רפאים פשוט שלא משאיר הרבה מקום לדמיון. הסופרת היא סופרת שהייתה מוכרת בשנות השבעים ואחת מיוצרות הפילקים (שירי מעריצים) המוכרות בעולם כולו. אולי לא הבחירה הכי נכונה לכתיבת סיפור. הציון 5.5 בסולם צפריר.

חפצי אומנות מאת ג'יי. רוברט קינג – פרופסור לאומנות החפץ בחיי נצח מגיע לארוחה אצל אציל מסתורי שהסתובב בעולם ואסף חפצי אומנות שונים. במהלך הסיור שהוא עורך לאורחיו, כמויות האורחים מתמעטת והפרופסור רוצה לשרוד את הסיור כדי לזכות בטבילה במעיין הנעורים. באופן מפתיע, ג'יי. רוברט קינג לא ממשיך את העולמות של לב חצות או קרנבל הפחד אלא הולך לכיוון אחר ומעניין, עם דמויות שכתובות טוב, אבל סיפור שהיה יכול להיות קצר יותר. הציון 7 בסולם צפריר.

המעוות מאת ניק פולוטה – אנטול הוא יצור עם פנים מעוותות, נזיר שחי בצריף מחוץ לעיירה, ושם שונאים אותו. כאשר מאשימים אותו ברצח, קבוצה יוצאת לחסל אותו, אבל הפרש ללא הראש מחסל את כל מי שמעז להתקרב אל המעוות. לאחר שאנטול מבין שיש לו שומר על טבעי, הוא מבין שיש לו כוח על אנשי העיירה, אבל כמה זמן זה יחזיק מעמד, כאשר הפרש ללא הראש הוא רק אגדה? ניק פולוטה כתב המון ספרים בימי חייו ואפילו כמה בשם ג'יימס אקסלר, שידוע בגלל העיבודים של גרפיקאודיו לסדרת עולם המוות, מה שמראה שהוא אמין ביותר. הסיפור די פשוט, אבל גם הארוך ביותר. הציון 6 בסולם צפריר.

גאוות האורג מאת איליין ברגסטרום – אורג מכובד מעיירה קטנה מקבל מאחד הנוודים פקעות חוטים מוזרות. האורג המנוסה יוצר מחוטים הללו מארג מכושף שכולם רוצים בו. יש כאלו המוכנים לנקוב במחיר וכאלו שמחליטים לגנוב אותו. כשקוסם מגיע אל העיירה, כל הקלפים נטרפים. איליין ברגסטרום כותבת כאן למעשה את הפרולוג הרחוק של "שטיח הנשמות האפלות", ומראה לנו כיצד הוא נוצר ומה הוא מסוגל לעשות. סיפור קטן ונחמד. הציון 7 בסולם צפריר.

איש הזכוכית מאת וויליאם וו. קונורס – גנב בממלכת האזלאן גונב חפץ קסום והופך להיות בלתי נראה. בהתחלה הגנב שמח כי הוא יכול להרוג יריב מבלי שאיש ידע זאת, אבל לאט הוא מגלה כי לא ניתן לחזור אחורנית. וויליאם קונורס הוא אחד היוצרים של רייבנלופט וגם כתב את מסכת המוות האדום, אחת היצירות המעניינות של רייבנלופט. כאן הוא נותן סיפור על ממלכה שלא דובר עליה הרבה, והיא נראית מעניינת, אבל הסיפור די ממצה את עצמו במהרה. הציון 6 בסולם צפריר.

מפגש אהבים אפל מאת אנדריה קרדרל – ויסטאנית משבט קטן מתאהבת בוויסטאני אפל משבט אחר וזדוני, ולאט נשבית בקסמו עד שהיא מתבקשת לבצע מעשה אחד אחרון ולהצטרף אליהם, שיכול להוקיע אותה סופית. סיפור רומנטי מאת אחת היוצרות של רייבנלופט, אבל הסיפור החלש ביותר של האנתלוגיה. במקום להיות משהו רומנטי וגותי, הוא די סיפור קרינג'י ורק חיכיתי שהוא יסתיים. היא גם כתבה ספר של רייבנלופט, שנחשב לאחד הספרים הגרועים ביותר שנכתבו אי פעם ברייבנלופט. האמנם? אם הכתיבה כזאת, אז יש למה לחשוש. הציון 4.5 בסולם צפריר.

המשגיח מאת פ. נ. אלרוד – שודדים בבארוביה פוגעים בתושבים וסטראד פון זארוביץ' מבין שהוא צריך לפעול כנגדם, כי אחרי הכול, הוא השומר של בארוביה ושל כל האנשים, ואין זה מפריע שהוא הערפד השולט עליהם. סיפור של פ. נ. אלרוד שנראה כמו פרק אבוד מ"אני, סטראד", והאמת שהוא מציג את סטראד בצורה קצת חלשה, אבל הרבה יותר אנושית והרבה יותר מהורהרת. מעניין לראות איך יהיה ספר ההמשך. הציון 7 בסולם צפריר.

לאחר כל התיאורים, מילה או שתיים על האוסף. האוסף הזה מכיל יותר מדי סיפורים, ועל אף שהסיפורים שונים ומתארים חוויות גותיות אחרות, אחרי זמן מה, הסיפורים מתחילים להיות אותו הדבר. סיפורים קצרים עם טוויסט אפל ואיזו הפתעה בסוף והרע מנצח. בפעם הראשונה זה נחמד, עד הסיפור החמישי. אז כבר אפשר לנחש מה עומד לקרות. אני חושב שהיה מועיל יותר לו היה מדובר בעשרה סיפורים קצת יותר ארוכים, המאפשרים פיתוח דמויות, קצת יותר הרחבה על העולם עצמו, מאשר דגש על העלילות ויותר על הסטינג, כדי למשוך אנשים לשחק בעולם. אבל האנתלוגיה כאן נותנת טעימה קטנה של העולם והאפשרויות הרבות בו.

אני מעניק לכל האנתולוגיה את הציון 7 מתוך 10 בסולם צפריר. אנתלוגיה לא רעה, שמתחילה ממש טוב, אבל אחר כך נשארת על אותו השטנץ למשך הרבה מאוד סיפורים, כך שהם יכולים להיות מעייפים. זה ספר שכדאי לקרוא סיפור קטן ללילה בכל פעם ולא לקרוא אותם ברציפות. כמו השדון הקטן על הכריכה שמזמין אתכם לקרוא.

כתיבת תגובה