ברית הכבשן – ממלכות הגמדים ספר 1 – מגלות לקוממיות

אחת הסדרות היותר מעניינות שציפיתי להגיע אליה היא דווקא הסדרה הזאת, "ממלכות הגמדים", המתארת את הקמת אחד המקומות המרתקים יותר בעולם רומח הדרקון, ממלכת הגמדים מוריה, סליחה, תורבארדין. הגמדים תופסים מקום של כבוד בסדרה המקורית ומקומות ידועים של הגמדים מופיעים במהלך כל הסדרה, במיוחד פקס תרקס בספר הראשון ותורבארדין במעמקי הגמדים ובליל חורף. אבל תמיד היה לי קשה עם הגמדים, באופן אישי. היו להם יותר מדי שבטים, לא ידעתי מה ההבדל בין שבט לשבט וגם לא הבנתי מה ההבדל בין גמד הרים לגמד גבעות. עם כל הדברים הטובים שווייס והיקמן עשו, הם לא פיתחו את גזע הגמדים. כמו כן, הביקורות על הסדרה הזאת היו ממש מצוינות, אבל באופן מעניין, מצאתי רק מעט מאוד אנשים שקראו את כל הסדרה. ולכן, אני שמח למסור את הביקורת שלי ממקור ראשון.

אנחנו מתקדמים חמישים שנה מהספר האחרון ומגיעים לשנת 2,692 לפני החורבן, תקופה שמציבה אותנו במהלך מלחמת הדרקונים השנייה. במהלך המלחמה הזאת, הדרקונים פורצים מתוך הכלא שבו הם נסגרו מזה אלף שנה ותוקפים את סילבנסטי בכל העוצמה. שאר הגזעים מחליטים שלא להתערב במלחמה, ובורחים מערבה מאיזור סילבנסטי. בני האנוש שבורחים מהמקום מחפשים מקומות להסתתר בהם והם לוטשים עיניים לעבר המצודה הגמדית תורין, שהייתי בעבר אחת מערי העוגים. המתקפה האנושית תגרום לחלק מהגמדים להבין כי עליהם לשנות את דרכיהם וקבוצה אדירה, כולל מלך תורין, גולים מרצונם כדי לחפש מולדת חדשה, שנגלתה לשומר הרשומות הגמדי, ממלכה רחוקה בשם קאל-תקס.

אבל הדרך של הגולים אינה פשוטה והם יצטרכו להתמודד לא רק עם גזעים שינסו לעצור אותם ולהרחיק אותם, ולא רק בשינוי שעובר על החברה שלהם, אלא גם קאל-תקס אינו מקום בודד, ומתקיימים בו גם קואליציה רעועה של מספר שבטי גמדים שנלחמים ללא הרף זה בזה.

הספר הראשון בסדרה מלא, כמובן, בגמדים מכל הסוגים, וכמו בספרים הקודמים העוסקים בגזעי העולם, כיף לראות ספר שמדבר על החברה הגמדית ולא סתם על המעשים שלהם. הגמדים בתחילה הם גזע פציפיסטי, אבל שאינו זר למלחמה, המעבר לקאל-תקס גורם להם להבין ולאמץ את דרכי המלחמה, שהיו זרות להם. כמו כן, אנחנו חוזים באימפריית ארגות' בשיא תהילתה ובכוחה וגם מקבלים הצצה לזאק טרות' המעטירה. הספר מציג לנו ששה חלקים, כאשר כל חלק מתמקד בדמויות שונות, שמתחברות בסופו של דבר, כאשר הוא חוזר הלוך ושוב בין גמדי תורין לבין גמדי קאל-תקס, דבר שגורם לקריאה מהירה, במיוחד כשיש חלקים עם שלושה פרקים בלבד. דן פרקינסון, סופר שעד אז התמחה בעיקר בכתיבת מערבונים, מביא ניחוח חדש ומרענן לגמדים וגם מסביר היטב ובצורה טובה מה ההבדל בין השבטים ונותן לכל אחד מהם ייחוד.

אבל אין טוב בלי רע. הבעיה הגדולה של הספר, מבחינתי, היא הזריקה של TSR. בעוד שבממלכות הנשכחות, העורכים בחנו עם סרגלים יכולות של דמויות בספרים, נראה שהעורכים של רומח הדרקון באותה התקופה (אני מסתכל עליך, מרי קירצ'וף), לא חשבו לבחון את זה. הכרונולוגיה שלהם הרוסה לחלוטין והם לא טרחו לבדוק את הספרים. כתוצאה מכך, הגמדים נתקלים במהלך המסע שלהם באלפים מקואלינסטי, כאשר קואלינסטי תקום רק בעוד 650 שנה לאחר מכן! העובדה שממלכות האלפים יצאה כמה שנים לפני הספר הזה, מראה שמישהו היה צריך לעלות על זה ונראה שלא ביצעו עריכה מספיק טובה. זה לא מפריע ליהנות מהספר, אבל אין ספק שהמוניטין של TSR על פגיעות בהמשכיות אכן מוצדק וזלזול בקוראים.

למרות כל זאת, אני מאוד נהנתי מהספר ונתתי לו ציון של 8.5 מתוך 10 בסולם צפריר. ספר מהנה מאוד על גמדים, על תרבות ועל עם שמבין שצריך להשתנות עם השנים והמאורעות המקיפים אותו, אבל לא שוכח מהיכן הוא מגיע. בפעם הבאה נגיע לספר הבא בסדרה, המתרחש 100 שנה לאחר מאורעות הספר הראשון.

4 Comments

  1. אני מודה שבאתי לספר הזה עם ציפייה נמוכה, די ציפיתי לספר שיש בו פשוט אלף חלמישים עם אותו אופי.
    מאוד נהניתי מהספר – העולם של הגמדים הוא מאוד עשיר, יש להם סוגי אופי שונים, קונפליקטים משלהם, תקוות וחלומות שונים והם מגוונים יותר ממה שחשבתי. היה לי מאוד מעניין לקרוא על לידת תורבארדין ועל עליית ההילאר לגדולה.
    כן קצת הציק לי העניין שפתאום הופיעו שם אלפים מקואלינסטי, אבל זה היה חלק יחסית זניח, לא חלק קריטי לעלילה ותאורטית הם היו יכולים להיות גם מסילבנסטי, אז לא כזה נורא.
    תודה על הביקורת, מחכה לקרוא את הספר השני בתרילוגיה.

    אהבתי

כתיבת תגובה