מסע האופל באיי מונשיי – טרילוגיית מונשיי 1 – ההתחלה של הממלכות

שנת הוצאה: 1987

שנת הספר: 1345 לספירת העמקים

לאחר ההצלחה הפנומנלית של רומח הדרקון, היה ברור שהליין הבא של הספרים יהיה של הממלכות הנשכחות. העולם של הממלכות הנשכחות נכתב על-ידי אד גרינווד כבר כשהיה בן 11. אמנם הוא רק התחיל אז לכתוב סיפורים קצרים על העולם, אבל הוא פיתח אותו לאט לאט וכשהיה עובד של טי. אס. אר. העולם היה ממש סולידי. היו לו הרבה יתרונות שאין לרומח הדרקון. היבשת הראשית, פארון, היא הרבה יותר גדולה מאנסאלון וגם יש בה הרבה איזורים ותוואים, כך שלמעשה אפשר לשחק בכל סטינג שהשחקנים ירצו, ואם יש צורך, אפשר לשלב גם עולמות אחרים, כמו שקרה עם אל-קאדים, הפך להיות חלק מהממלכות לאחר כמה שנים. המפיצים רצו שיהיה ספר שיקדם את קופסת החוקים של הממלכות הנשכחות, אבל אד היה עסוק עמוק בתוך הספר והוא הבטיח שלאחר מכן הוא יכתוב את הספר שלו על העולם, אבל היה צריך ספר ומהר. אז מה עושים?

אל התמונה נכנס דאגלס נילס. למי שקרא גם את הביקורות שלי על רומח הדרקון, דאגלס נילס אחד הסופרים המוערכים והפוריים ביותר ברומח הדרקון, והוא גם היה אחד מכותבי המודולים הראשונים של רומח דרקון, כולל אפילו המודול השני. בטי. אס. אר. הבינו שהם צריכים מהר מאוד למצוא מישהו שיכתוב להם ספר, וניגשו אל הסופרים וביקשו מהם ספרים שהם כתבו, לא קשור אם הם שייכים או לא שייכים לממלכות, כמו כן, מרי קירצ׳וף, אחראית הספרים, הלכה לבחון את הספרים שנשלחו על-ידי סופרים מתחילים שרצו להתקבל. היא מצאה אמנם ספר שמצא חן בעיניה, שנקרא ״ההד של הקסם הרביעי״, אבל זה כבר סיפור אחר. הדבר שהוחלט לגבי הממלכות הנשכחות הוא שאף סדרה לא תהיה קשורה עם סדרה אחרת. הם ראו את הבעיה שזה יצר ברומח הדרקון כך שכל ספר תלוי בחבורה. כמובן שההחלטה הזאת תשתנה לאחר כמה שנים. בכל מקרה, דאגלס נילס הציע את הספר שהוא כתב, שהוא ספר פנטזיה עם רקע קלטי חזק מאוד, שמזכיר את פרידיין אבל בגרסה אפלה הרבה יותר שלו. הספר התקבל, ולאחר התאמות קצרות לעולם הממלכות הנשכחות, ותוספת מפה של העולם כולו (פעם ראשונה ויחידה שספר מקבל מפה של כל העולם), הספר יצא לאור.

באיי מונשיי הרחוקים, טריסטן קנדריק הוא נסיך הולל וחובב תענוגות, שאוהב יותר להתעסק עם נשים מאשר עם השיעורים שאביו מנסה ללמד אותו על ניהול כלכלת הממלכה. אבל הוא יצטרך להתמודד עם אסון שעומד ליפול על גווינת׳, האי שבו אביו שולט. החיה קאזגורות׳ יוצא מתוך באר האופל ויוצא להשמיד את אנשי העמא, גזע האנושים שהתיישב באיים ולשם כך הוא מגייס את כל כוחותיו, כולל גיוס הפירבולגים הענקים והשחתת אנשי הצפון, שיוצאים במסע כיבוש הרסני. כנגדם יעמדו כוחות הטוב, בראשות האלה אמא אדמה, ששולחת את ילדיה, הלוויתן, חד הקרן ולהק הזאבים, יחד עם שאר הגזעים של האיים, במטרה לחסל את האיום פעם אחת ולתמיד.

קודם כל, כמי שקרא כמה וכמה ספרים של הממלכות הנשכחות, הופתעתי לראות כמה הספר הזה הוא לא ספר של הממלכות הנשכחות, ואולי זה רק עוזר לו. הוא מציג את הממלכות כמקום של מסתורין קדמוני, כמאבק בין אלים קדומים לחדשים, בכך שגזעי האלפים והגמדים הם קסומים ולא רגילים, במקום שהם פשוט מסתובבים במי-מצולות. הנטייה של הממלכות הנשכחות להיות העולם הג׳נרי אינה קיימת פה, בפינה די נידחת של הממלכות, הרחק מהפוליטיקה המוכרת, שתתן ביקור רשמי ב״לחש-אש״, הספר שאד גרינווד יכתוב לבסוף. הספר הרבה יותר טוב ממה שזכרתי אותו, ואני שמח לראות שהוא עדיין רלוונטי לזמנים שלנו. ברור שקוראי הפנטזיה הציניים יגידו שהוא עדין מאוד לעומת מה שקורה היום, אבל למי שמחפש פנטזיה קסומה בלי הרבה בלגנים, ימצא אותה כאן. קרבות טובים, דמויות טובות ואפילו גמדה מזוקנת.

אני מעניק לספר את הציון 8 מתוך 10 בסולם צפריר, ואין פלא שהקוראים של הספר בשנות ה-90 התלהבו, כי הוא מעין רומח הדרקון רק על סטרואידים, עם הרבה יותר מפלצות, דרואידים וסטינג שלא היה מוכר עד אז. בעוד שהספר הראשון נסגר סופית, הוא משאיר פתח לספר ההמשך.

כתיבת תגובה