הלביאה – עידן בני התמותה 1 – המהפך

ישנן דמויות שעושות הרבה רושם כשהן מופיעות בספרים. יש להן תפקידים קטנים מאוד, אבל הן גונבות את הסצינה בכל פעם שהן מופיעות ואנשים רוצים לקרוא עליהן שוב ושוב, ולכן הן מקבלות ספרים עליהן. דמויות כאלו כוללות לדוגמה את הנגיד סות', שקיבל ספר טוב מאוד עליו, ואריאקס, קיסר אנסאלון, שזכה לספר פחות טוב ממנו. ויש כמובן, את הבחירות הלא מובנות של צוות הספרים שמחליט לכתוב על דמויות משנה, שהן כל-כך משניות, שלא מובן מה הטעם בספרים האלו. ברוכים הבאים לסדרת "עידן בני התמותה".

שני הספרים הראשונים בסדרה הזאת יצאו יחד עם הספר הראשון בטרילוגיית "מלחמת הנשמות", שהייתה החזרה של וייס והיקמן לעולם של רומח הדרקון ולמעשה לרטקון הענקי שהם ביצעו בעולם של רומח הדרקון והעידן החמישי ככולו. כמו בכל פעם שוייס והיקמן חוזרים לרומח הדרקון, צריך לכתוב סדרה שתלווה את הסדרה שלהם. היה לנו את זה במלחמת הכאוס, שדווקא הייתה סדרה לא רעה בכלל, והפעם אנחנו מקבלים שתי סדרות, סדרת הצמתים, שכתבתי עליה בשבועות האחרונים והסדרה השנייה, עידן בני התמותה, שהתחילה בסיקור דמויות משנה איזוטריות ממלחמת הנשמות ולאחר מכן הפכה להיות סדרה שאליה זורקים את כל הספרים על העידן החמישי שלא רצו לכנס לטרילוגיות.

הספר הראשון בסדרה (באופן כרונולוגי), הוא הלביאה, המספר על קריאן, או בשמה המלא קריאנסראי, דמות שכבר הופיעה בספר המלך הבובה בסדרת מלחמת הכאוס, שהיה לפי דעתי ספר מצויין, ושם מסופר על המשרתת מקרב הקאגונסטי שבה מתאהב גילתאס, המלך הבובה של קואלינוסט ובנם של לאורנה ותניס. קריאן, שהיא אלפית פראית נחטפה מארגות' הדרומית במהלך תקופת מלחמת הרומח לחיי שעבוד בעיר הבירה עבור הסנטור המרושע רשאס. קריאן שוכחת את דרכי הפרא והופכת למיושבת במהלך ארבעים השנים שהיא נמצאת בקואלינוסט, אך כאשר שלטון אבירי נראקה הופך להיות אכזרי עוד יותר וגורם למותה של בת דודתה, היא מחליטה לחפש את אחיה ביערות קואלינוסט ומסתבכת עם החוק. קריאן תצטרך ללמוד מחדש את אומנות הפרא של האלפים, לשכוח את מנעמי העיר הגדולה ולפתח כישורים של מנהיגת לוחמת גרילה על מנת לשרוד כנגד אביר הגולגולת ת'אגול, השליט האכזרי של קואלינוסט, שמחליט להשמיד את היישובים האלפים וגם להכין את קואלינוסט כנגד המלחמה הגדולה יותר כנגד דרקונית העל בריל, שלוטשת את עיניה לעבר העיר קואלינוסט.

הספר הזה הוא למעשה המשך עקיף של הספר מלך הבובה, ומופיעות בו הרבה מהדמויות שהופיעו באותו הספר, כולל קריאן, גילתאס ורשאס, וגם מוזכרים המאורעות של הספר הקודם. כמו כן, מופיעות מספר דמויות מהספר "להב-סער" (שלא סוקר במהלך המסע הזה), ואנחנו מגלים מה קרה להן. המצב בקואלינוסט הוא במצב הגרוע ביותר שאי פעם היה. העיר נמצאת תחת שלטון אבירי נראקה והשליט הנוכחי, ת'אגול, מאמין בכוח הזרוע ובהרג שיטתי. הספר מעלה מספר מחשבות בנוגע לשעבוד ולחופש, ומציג את האלפים בצורה לא מחמיאה יותר מאשר את בני האנוש. בעוד שהאלפים פשוט רוצים לחיות, גם אבירי נראקה היו מעדיפים לחיות בשלום, אבל קבוצת המורדים היא זאת שמפריעה לשלום. האם לוחמי חופש הם נחוצים, לעומת המחיר הכבד על האוכלוסייה הרגילה? מעבר לכך, כמה אדם מוכן להקריב עבור המטרות שלו? קריאן מוכנה להקריב כמעט את הכול למען המטרה, וכאשר היא מתקדמת ויוצרת את אנשי הלילה, כוח הגרילה הרצחני שלה, נראה שהיא ות'אגול מוכנים להקריב כל דבר על מנת להגשים את המטרות שלהם, ובעוד שקריאן מצרה על העובדה שחיי אלפים רבים אובדים, היא מאמינה שהם קורבן נחוץ, בעוד שנראה שת'אגול מוכן להקריב את כל כוח האבירים שברשותו על מנת לתפוס את קריאן.

באופן מרשים, ננסי וריאן ברבריק מצליחה לקחת ספר עם הבטחה בינונית מינוס ולהעלות אותו שלב למעלה, בדיוק כפי שעשתה עם הספר הירושה. בעוד שבמבט ראשון, הספרים האלו נראים חלשים מאוד, הם מסתירים בתוכם המון רגש, והמון דילמות מוסריות. בספרים שלה אפשר להתעמק עוד ועוד וכך היא עושה גם הפעם. אני מודה שכאשר קראתי את מלחמת הנשמות, קריאן לא ריתקה אותי, אבל אחרי הספר הזה, אשמח לקרוא עליה כמה שיותר.

אני מעניק לספר את הציון 8.5 מתוך 10 בסולם צפריר, שזה ציון שהפתיע אותי, אבל הדהים אותי כמה הספר היה טוב יותר מכפי שחשבתי שהוא יהיה. לכל מי שאוהב ספרים על אלפים, על חופש ועל המחיר שאדם מוכן לשלם על העקרונות שלו, זה הספר בשבילו והוא גם מכין את הקרקע בצורה נהדרת למלחמת הנשמות בגזרת קואלינוסט.