הממלכות הנשכחות – מדריך לקורא בעברית

הממלכות הנשכחות זה סיפור לא פשוט. מעבר לעובדה שנכתבו 283 ספרים בעולם הזה ועוד מספר דו-ספרתי של אנתלוגיות וחומרי עזר, הופך את העולם הזה לאחד המורכבים והמלאים ביותר שאי פעם נכתבו. חשבנו שמוגזם לקרוא את כל רומח הדרקון. כדי לסבר את האוזן, ברומח הדרקון יש "רק" 144 ספרים, מחצית מהספרים של הממלכות הנשכחות, והסדרה של דריזט מכילה רק 30 ספרים מתוכם. בקיצור, אפשר ללכת שם בכיף לאיבוד. ולכן, החלטתי לחלק את הכתבה הזאת לשתיים. החלק הראשון, שאתם קוראים עכשיו, יספר רק על הספרים שתורגמו לעברית, ולא יעסוק בעולם כולו, אלא רק בנקודת המבט הצרה שלנו, הקוראים בעברית. בחלק השני, אתן סקירה הרבה יותר רחבה על העולם של הממלכות הנשכחות וגם אתן המלצות כלליות. מקווה שלאחר המסע הגדול ברומח הדרקון, אוכל לעשות מסע דומה גם בממלכות, אבל זה כבר סיפור אחר.

בעברית יצאו עד כה 23 ספרים והפוסט הזה יידבר עליהם. אם מסתכלים קצת על סטטיסטיקה, מדובר שתורגמו פחות מעשרה אחוזים, ו-10 מהספרים הם מהסדרה של דריזט, כלומר קרוב למחצית מהם. זה מראה בדיוק מה הטעם הישראלי. עכשיו, מכיוון שהממלכות הנשכחות לא אוהב להעביר דמויות בין סדרות (ככה דריזט נוצר), אין כמעט קשרים בין סדרות לסדרות, וכל סדרה מתארת גיבורים משלה ואירועים משלה, לפעמים בקצוות שונים של הממלכות. לעומת זאת, ישנם כמה ספרים שנחשבים לספרי ליבה, שמתארים מאורעות חשובים ומזעזעי עולמות (לפי הגדרתם). בעברית, זכינו ליהנות רק ממאורע חשוב שכזה, שהוא מלחמות האלים, ולכן הוא נקודת האמצע שלנו. אדבר על ספרים שהתרחשו לפני מאורעות מלחמות האלים ועל ספרים שהתרחשו אחריו. אם אתם אוהבים לקרוא באופן כרונולוגי, אז עקבו אחר הרשימה הזאת. במידה ואתם אוהבים לקרוא לפי סיפורים. קראו את התקציר ותראו אם בא לכם לקרוא אותו. בכל מקרה, אני כותב אם הספר הוא נקודה טובה כדי להיכנס ולקרוא את הממלכות או שכדאי לקרוא משהו לפניו. בכל מקרה, כל הספרים שיצאו לאחר מלחמות האלים דורשים ידיעה של המאורעות שהתרחשו שם, מכיוון שהם, כמו שאמרתי למעלה, זעזעו את העולם. אז בואו ונתחיל:

אלמינסטר – דרכו של קוסם. זה הספר המוקדם ביותר שקיים בממלכות הנשכחות שיצאו בעברית. אלמינטסר הוא אחת הדמויות האייקוניות, אם לא האייקונית ביותר, של העולם הזה. תחשבו על שילוב של גנדאלף ואוסטין פאוורז. זהו קוסם רציני מאוד, חמור סבר, אבל רודף שמלות לא קטן, שלמרות שהוא נראה בן תשעים פלוס, עדיין מצליח להקסים בחורות צעירות בנות 20. הספר הזה מתאר את חייו של אלמינסטר מהיותו בחור צעיר ועד הפיכתו לקוסם מוצלח. סיפור חייו הוא הרפתקאות שרק קשר חלש אוגד אותן למעין עלילה קוהרנטית, אבל זה מה שיש לצפות שקוראים ספר של אד גרינווד, שהוא היוצר של העולם. אד גרינווד הוא אחד מכותבי המודולים הכי מוצלחים שקראתי והוא מפיח חיים בכל מודול והרפתקה של הממלכות הנשכחות שקראתי, אבל הוא אחד מהסופרים הבעייתיים ביותר שאני מכיר. או שאתה אוהב אותו, או שאתה שונא אותו. אנקדוטה מעניינת היא בחור שניגש אליי באחד האייקונים והודה לי אישית שתרגמתי את הספר הזה, כי הוא נתקע בו כל הזמן באנגלית ולא היה מסוגל לקרוא אותו. גם לי היה קשה לקרוא אותו. ואם אותו קורא נמנה גם עם אחד מקוראיי, אז תשלח הודעה, כי חיממת לי את הלב. הספר הזה יכול להוות כניסה לממלכות הנשכחות, כי הוא מציג את העולם, את האלים ואת המפלצות.

איי מונשיי. זאת סדרת הספרים הראשונה שיצאה בעולם של הממלכות הנשכחות והיא גם הראשונה שיצאה בעברית. הקוראים הוותיקים בוודאי מסתכלים עליה בנוסטלגיה. בטרילוגייה הזאת, אנחנו מתוודעים לחלק נידח בממלכות, שהם איי מונשיי, היושבים במערב היבשת הגדולה פארון, ועל המלחמה של בני האנוש המתגוררים שם נגד הענקים שחיים באיים, ברברים אכזריים, וגם יציר אופל בשם קאזגוראת' ומכשפים אפלים והאל הנפשע בעל, אשר מנסים להשחית את האדמה של האיים ולטמא את בארות הירח שלה. הספרים הם בסגנון קלטי מאוד, שמזכיר לי משום מה את "בעל החידות מהד". הספרים מאוד נאיביים, מאוד שנות השמונים, ולמעשה הם מעין המשך של רומח הדרקון . הספר עצמו גם נכתב על-ידי דאגלס נילס, אחד המפתחים של רומח הדרקון. הספר הוא נקודה מצויינת לכניסה לממלכות הנשכחות, מכיוון שהוא לא דורש שום ידע קודם, ומציג מאבק מקומי וסיפור קטן וסגור.

האגדה של דריזט. מי שקורא את הבלוג שלי, יודע שאני כעת גם במסע קריאה מחודשת של כל ספרי דריזט. מה לא נאמר על הספרים האלו? הסדרה מתארת את חייו של דריזט דו'אורדן, האלף האפל ממנזובראנזן, אשר מגלה כי הגזע שלו נשלט על-ידי שדה שמתענגת מכאוס. מכיוון שלדריזט יש כבוד, הוא נאלץ לברוח מאותה עיר של מלכת העכבישים ולנסות למצוא את דרכו בעולם, עד שהוא מגיע לפני השטח ושם מוצא חבורה ועובר אתה הרפתקאות רבות. מולדת, לפי דעתי, זאת הנקודה הטובה ביותר להיכנס לעולם של הממלכות הנשכחות. קודם כל, זה ספר מדהים. דבר שני, הוא לא דורש ידע קודם ואני מכיר רבים שלא אהבו אפילו פנטזיה שהתמכרו לממלכות הנשכחות בעקבות הסדרה הזאת. אז אם יש לכם חברים שרוצים להתמכר, תנו להם את מולדת. לא צריך יותר. למי שרוצה פרטים נוספים על הסדרה, יכול להיכנס לפוסט הרלוונטי שלי כאן. רק הערה קטנה בנוגע לסדרה. בספר מצור האפלה, מתרחשת מלחמת האלים, ולכן, כדאי לקרוא את מלחמת האלים לפני שמתחילים לקרוא את אותו הספר.

מלחמת האלים. הסדרה הזאת הייתה הראשונה שלמעשה לא התמקדה בסיפורים קטנים ורק ביקור במקומות, אלא בספרים שמשנים את גורל העולם כולו. למי שלא מכיר את מבנה האלוהות בעולם של הממלכות הנשכחות, שנקרא טוריל, התפקידים של האלים חקוקים על לוחות הגורל, שכובלים את האלים לעולם ולתפקידים שלהם, אבל כאשר האלים מנסים להתעלות על כך וגונבים את לוחות הגורל, המאזן העדין של העולם נשבר לרסיסים . אבי האלים מחליט להעניש את האלים ושולח אותם אל עולם בני התמותה בהתגשמויות אנושיות על מנת שיביאו את לוחות הגורל שהם כתבו. חלק מהאלים לא מוכנים לעשות זאת וחלק מהם מבין שזאת הזדמנות לבוא חשבון עם אלים אחרים ולהרוג אותם, ואולי אף לתפוס את מקומם. חבורת הרפתקנים נקלעת לאותה המלחמה בין האלים, תוך כדי שהם נודדים בעולם כולו. הספרים נקראים בשם "עמק-צל", "טנטרס" ו"מי-מצולות", ובאמת יש סיור ארוך לאורך הממלכות. אני לא ממליץ על הספרים האלו כנקודת פתיחה, כי באמת האפקט האמיתי של המלחמה מתרחש אם אתם מכירים את הדמויות לפני כן. למרות זאת, כל הספרים הבאים שאמנה, דורשים הכרה של העלילה של הסדרה הזאת.

ההרפרים. ההרפרים, לפי מה שכתוב בספרים עצמם, הם ארגון חשאי למחצה, כלומר, ידוע שהארגון קיים, אבל לא ידוע מי חבר בו. תחשבו על האנשים של משימה בלתי אפשרית. ארגון קטן מאוד ששולח שליחים שלו כדי לבצע משימות בעולם כולו. הסדרה עצמה נכתבה על מנת שתהיה נקודת פתיחה לקריאה אחרי מלחמת האלים, והספרים הראשונים אכן עושים זאת. בעברית יצאו חמישה ספרים בסדרה, "ים החרבה", "צלל אלף" וההמשך שלו "שיר אלף", "קסם אדום" ו"צרתו של פיינדר", שהספר האחרון הוא לגמרי ספויילר אחד גדול למלחמת האלים. הספרים מתארים את המעללים של ההרפרים במסעות נגד האופל והם חוקרים איזורים שבהם לא היו סיפורים רבים. הסדרה המוצלחת ביותר מהסדרה הזאת, ושבנתה את הסופרת הוא "צלל אלף", שהפך להיות ספר קאלט והזניק את הקריירה של איליין קנינגהאם.

קורמיר. הספר האחרון ברשימה שלנו הוא גם הספר המיוחד ביותר. קורמיר היא אחת הממלכות המפורסמות ביותר בכל הממלכות הנשכחות וידועה בעיקר בגלל המלך שלה, אזון הרביעי, שלמרות שהוא אדם די מבוגר, הוא גם לוחם מעולה וטקטיקן משובח. הספר מתחיל בניסיון התנקשות באותו המלך. חצר המלוכה מנסה לגלות מי ניסה להרוג את המלך, ובאותו הזמן, אנחנו זוכים להבזקים מתחילת ממלכת קורמיר, מהיותה כפר קטן של אנשים ועד להפיכתה לממלכה הגדולה שהיא היום. כך, חלק אחד של הספר מתחרש כעשר שנים לאחר מלחמת האלים וחלק אחר מתרחש כמה אלפי שנים בעבר. הספר מיוחד מאוד, במיוחד בקטעי הפלאשבק, כי אותם כותב ג'ף גראב, אחד הסופרים המוצלחים ביותר בעולמות המשותפים האלו.

זהו בינתיים. אלו 23 הספרים שתורגמו לעברית ועכשיו אתם יודעים מתי לקרוא אותם. מעוניינים לדעת עוד? אתם יכולים להסתכל בבלוג שלי ולקרוא על ספרים שונים של הממלכות הנשכחות, יש סקירה מלאה ומפורטת של סדרת ההרפרים (כל 16 הספרים שלה) וגם בסדרה של דריזט. בפוסט הבא אדבר על העולם של הממלכות הנשכחות וגם על הספרים וסדר קריאה מומלץ למי שרוצה לקרוא אותם באנגלית.

3 Comments

  1. תודה, צפריר!
    פירוט הספרים לפי הכתבה:
    אלמינסטר – דרכו של קוסם.
    מסע האופל באיי מונשיי – איי מונשיי
    מסע האופל באיי מונשיי – מכשפי האופל
    מסע האופל באיי מונשיי – באר-אופל
    טרילוגיית האלף האפל – מולדת
    טרילוגיית האלף האפל – גלות
    טרילוגיית האלף האפל – שהות
    בקעת רוח-כפור – רסיס הקריסטל
    בקעת רוח-כפור – נהרות של כסף
    בקעת רוח-כפור – אבן החן של בן המחצית
    מורשת האלף האפל – המורשת
    מורשת האלף האפל – לילה נטול כוכבים
    מורשת האלף האפל – מצור האפלה
    מורשת האלף האפל – מסע אל השחר
    מלחמת האלים – עמק-צל
    מלחמת האלים – טנטרס
    מלחמת האלים – מי מצולות
    ההרפרים – ים החרבה
    ההרפרים – צלל אלף
    ההרפרים – שיר אלף
    ההרפרים – קסם אדום
    ההרפרים – צרתו של פיינדר
    קורמיר

    אהבתי

כתיבת תגובה