גנומים הם יצורים מוזרים ומעניינים. טוב לקרוא עליהם כדמויות משנה, ואפילו גנימש, אחת מדמויות המשנה בטרילוגיית האגדות, הייתה דמות נפלאה, אבל בכל זאת, זה מה שהם בדרך כלל, אתנחתא קומית ולא יותר מזה. באופן הזה הם דומים מאוד לגמדי המחילות. בעוד שיכול להיות שכמה מהן יהיו דמויות חשובות, בדרך כלל כל גמדי המחילות ייראו ויתנהגו אותו הדבר, וגם הגנומים הם יצורים נמוכים עם שיער לבן וזקן פרוע, משקפיים ורעיונות פסיכיים על כל הראש. ישנם כמה ספרים שמנסים לקחת את זה למקום, אחר וזכור הספר "המצור על הר לאמשנה", שניסה להראות עולם שבו כל המצאה גנומית עובדת וכמה העולם הזה מסוכן ונוראי. הפעם, הדגש שלנו הוא שוב על גנומים, והפעם, שישמרו עלינו האלים האבודים, הם מתכוונים לצאת למסע ימי. הפעם נראה האם הסופר ג'ף קרוק, שכבר ניסה לטפל בנושאי גמדי המחילות בספר "הוורד והגולגולת" בדרגות שונות של הצלחה, להצליח ולספר סיפור טוב.
מסע ימי הוא דבר מסוכן, והוא שבעתיים כאשר הוא מתנהל על ספינה גנומית, ואת זה למדו נערי מאז'ר בסיפור "רוצה להתערב?" בספר "דור ההמשך", אבל הפעם הגנומים לוקחים את זה צעד אחד קדימה, הם לא מתכוונים לגלות את נתיבי הים, אלא את הנתיבים מתחת לפני הים, באמצעות צוללת שנקראת "הבלתי ניתנת להשמדה", דבר שלא מפריע לשתי ההשקות הראשונות שלה להסתיים כמעט באסון. את המסע מוביל קומודור בריגס, נצר למשפחת גנומים ידועה מגילדת הימאים, שיוצא לחפש את אחיו שנעלם במסע דומה, ואליו מצטרפים עוד גנומים, שלכל אחד מהם יש מסע חיים משלו, החל מהדוקטור שמחפש תרופה לשיחוק (שזה שילוב בין שיהוק שאחריו יש פרץ צחוק לא מוסבר, מחלה נדירה לכל הדעות), מדען שרוצה לדעת מדוע איים גדולים צפים ואבנים גדולות שוקעות ועוד מגוון רחב של גנומים, שלכל אחד והסיפור שלו, ויחד אתם גם קנדר שחשב שיכול להיות כיף להצטרף למסע שכזה. אחרון להצטרף אליהם הוא הגנום תעלומן, מגילדת החידות וההיקשים הגנומית, שמחפש את החידה שלא ניתן לפתור.
ה"בלתי ניתנת להשמדה" יוצאת לדרך, אבל הדרך היחידה שהיא מקבלת אישור לצאת הוא מאבירי האופל השולטים בהר לאמשנה הקוראים לגנומים להגיע אל סחף על מנת לאסוף משם את אחד האבירים האפורים האחרונים שעוד נשארו, על מנת לבצע משימה סודית משל עצמו: למצוא את השער הסודי בתחתית ים איסטר המוביל אל התהום ומשם למצוא מחדש את טאקיזיס.
הדבר הראשון, והוא מרגיז מאוד, הוא הכריכה. הציור מקסים, אין מה להגיד, אבל הוא די הורס את כל הספר. לרוע המזל, אין מה לעשות, את הסיפור של תעלומן מכיר היטב כל מי שקרא את טרילוגיית מלחמת הנשמות, שיצאה לפני הספר הזה, ולכן, רוב הסיכויים שזה לא ספויילר גדול. אבל אם לא קראתם את מלחמת הנשמות ועושים את המסע שלי, אז וואלה, אכזבה גדולה! דבר שני, יש שיפור בספר הזה של ג'ף קרוק, אבל אין עדיין שיפור משמעותי. ההתחלה של הספר מגניבה מאוד, אבל העלילה מתחילה לחזור על עצמה וכבר בעמוד 200 מתחילים להרגיש את הכבדות. בסוף הספר חוזר להיות חזק עד הסיום שלו, שדי הופך למאולץ במיוחד בגלל הסוף הידוע הראש שאליו הוא דוהר.
כתוצאה מכך, אני מעניק לספר את הציון 7.5 מתוך 10 בסולם צפריר, וחשבתי שאולי אפילו מגיע לו 7, אבל אחרי כמה ימים שסיימתי, לא נשארה לי תחושה רעה, אז הציון נשאר כך. אז זהו, הגענו אל הספר האחרון בשלב הראשון של החלק השלישי, שהוא כל הספרים שמתרחשים לפני מלחמת הנשמות. השבוע הבא הוא השבוע שמוקדש כל כולו למלחמת הנשמות, הסדרה האחרונה מבחינה כרונולוגית שכתבו וייס והיקמן ביחד (וייס עוד תמשיך הלאה). ואז אנחנו מתחילים את השלב השני שהם ספרים שמתרחשים במהלך מלחמת הנשמות, שזהו החלק הקטן ביותר במסע, אבל גם אולי המעניין ביותר, שמראה את התהליכים שהתרחשו בעולם בזמן שהמלחמה השתוללה בקרין.
2 Comments