אז מה לכל הרוחות הוא סדר הקריאה הנכון?

אני מקבל המון שאלות מכם באתר שלי, וזה הדבר הכי כיפי בעולם, כי זה אומר שמישהו חוץ ממני עוד מבקר פה מפעם לפעם. והשאלה שהכי הרבה שואלים אותי היא "מה סדר הקריאה?" אז כמובן שאני מבצע סדר קריאה כרונולוגי ולכן מדי פעם אני נאלץ לעזוב סדרות ולחזור אליהן מאוחר יותר, אבל יש השואלים זאת לגבי הספרים בעברית ואז מתחילה בעיה רצינית. אז לכן הפוסט הזה קיים, כדי פעם אחת ולתמיד, לתת לכם את הספרים שאתם צריכים לקרוא לפני כל ספר בעברית ומה סדר הקריאה המומלץ שלי לרומח הדרקון. הפוסט הזה גם מבוסס על מורה הנבוכים שלי שכתבתי בערך לפני 10 שנים, והוא עדיין מחזיק מעמד. בעברית תורגמו עד היום 33 ספרים, והפוסט הזה הולך לטפל בכ-ו-ל-ם. מוכנים? יצאנו לדרך!

רשומות רומח הדרקון – דרקונים של דמדומי הסתיו, דרקונים של ליל החורף, דרקונים של שחר האביב. אלו שלושת הספרים הראשונים שנכתבו וגם שלושת הספרים הראשונים שצריך לקרוא. הם אמנם מגיעים ב"אמצע" הכרונולוגיה של קרין, אבל זאת הנקודה ממנה צריך להתחיל לקרוא וחובה לקרוא אותם לפי הסדר.

אגדות רומח הדרקון – עת התאומים, מלחמת התאומים, מבחן התאומים. אלו שלושת הספרים הבאים, ולמעשה, הם מרכיבים את הקאנון הראשי של הסדרה. את האגדות חייבים לקרוא אחרי הרשומות מכיוון שהם ממשיכים את העלילה של רייסטלין וקרמון וגם של כמה מהדמויות האחרות. אם מישהו לא רוצה להמשיך הלאה ורוצה לסיים, זאת גם נקודת הסיום הטובה ביותר של הסדרה. במידה ורוצים להמשיך, יש שלושה נתיבים שאפשר ללכת בהם: העבר, ההווה והעתיד. שלושת יש לזכור, כדי להמשיך בכל אחד הנתיבים האלו, חובה לקרוא את ששת הספרים האלו, שייקראו להלן השישייה הקאנונית.

העבר

זהו הנתיב למי שמתעניין בעולם של רומח הדרקון ולאו דווקא בדמויות הראשיות. בספרים האלו, אנחנו חוזרים אחורנית בזמן אל מאורעות חשובים שארעו בהיסטוריה של העולם, ומן הסתם, לא ניתקל בדמויות הראשיות. הספרים בנתיב הזה מומלצים לפי הסדר הכרונולוגי, כי הוא גם נותן הרגשה של התפתחות היסטורית. זהו מסלול קצר יחסית, שמכיל ארבעה ספרים, ספר בודד אחד וטרילוגייה.

אגדת הומה. ספר בודד המתרחש 1,300 שנה לפני עלילה דמדומי הסתיו. הספר מתאר את הקרבות האחרונים במלחמת הדרקונים השלישית וחייו של הומה רועץ-דרקון, דמות שרק האגדה שלה מסופרת בספרי הרשומות. לכאורה, ניתן לקרוא גם את הספר הזה מבלי לקרוא אפילו ספר אחד של רומח הדרקון, אבל ההשפעה רבה יותר כשמבינים את חייו לאור האבירות המודרנית.

טרילוגיית המלך הכוהן – נבחר האלים, המקבת האלוהית, האש הקדושה. הטרילוגיה מתרחשת כ-350 שנה לפני הטרילוגייה המקורית ומספרת על עשרות השנים האחרונות של אימפריית איסטר. ניתן לקרוא את הסדרה במנותק לחלוטין מרומח הדרקון, ולכן לא צריך לקרוא את הספר על הומה כדי להבין אותה, אבל חשוב לקרוא אותה אחרי השישייה הקאנונית.

ההווה

זהו הנתיב הארוך מכולם והוא מתרחש לאחר החורבן ומתייחס לדמויות הראשיות של השישייה הקאנונית. ישנם הטוענים כי אין צורך לקרוא את השישייה לפני הספרים האלו, אבל לפי דעתי, מכיוון שספרי הנתיב הזה מסתמכים על בניית העולם שנקבעת ברשומות ובאגדות, עדיף לקרוא אותם תחילה. סדר הקריאה המומלץ הוא כרונולוגי, אך מכיוון שברומח הדרקון ישנן בעיות קאנון בגלל הכמות האדירה של הספרים ובעיות עריכה במספר שנים, חלק מהספרים יכולים לסתור זה את זה. אך אני נותן תיקוני קאנון, כפי שפורסמו מאוחר יותר.

שישיית המפגשים – נשמות אחיות, תאוות נדודים, לב אפל, השבועה והמידה, פלדה ואבן, החבורה. שישיית הספרים האלו מספרים כיצד חברי חבורת הרומח נפגשו ועל ההרפתקאות שהם עברו. אין צורך לקרוא את הספרים בסדר מסוים, מכיוון שכל ספר עומד בפני עצמו ומסתמך על ההכרה של הקורא עם הדמויות הראשיות. ולכן, לדוגמה, ניתן לקרוא את פלדה ואבן, ורק לאחר מכן את נשמות אחיות, אפילו שמדובר בספרים שבהן דמות מסוימת מופיעה בזמנים שונים. מבחינה כרונולוגית, הספר מתחיל עם לידת תניס חצי-אלף ומסתיים עם ההרפתקה האחרונה של החבורה לפני הפיצול של חמש השנים.

רשומות רייסטלין – כבשן הנשמה, האחים מאז'ר, אחים לנשק. יהיו אלו שיקפצו כעת בזעקות רמות מכיוון שהכנסתי את הספר "האחים מאז'ר" לסדרה הזאת, אשר למעשה מכילה שני ספרים בלבד, אבל אספר לכם מדוע עשיתי זאת. הסדרה הזאת מספרת את הסיפור של רייסטלין ואפשר לחבר אותה ככה. כמו כן, ישנן בעיות קאנון בין הספר "אחים מאז'ר" לבין "אחים לנשק", אבל אפשר להכניס את "האחים מאז'ר" בין "כבשן הנשמה" לבין "אחים לנשק", עם נשימה מאוד מאוד עמוקה. מבחינה כרונולוגית, הסדרה מתחילה עם לידת רייסטלין ועד כשנתיים לאחר הפיצול של החבורה. עקב כך, שהספר הראשון מתרחש במקביל לתקופת שישיית המפגשים, הוא סותר כמה מהספרים שם. אין תיקון קאנון לכך.

הרשומות האבודות – דרקונים של מעמקי הגמדים, דרקונים של שחקי שרת דרקונים, דרקונים של מג שעון החול. זוהי הסדרה האחרונה שנכתבה והיא מתרחשת בדיוק במקביל לטרילוגיית הרשומות, אבל מנקודת מבט של דמויות אחרות ומרחיבה את היריעה על מאורעות שלא תוארו שם. ישנם הממליצים לקרוא את הסדרה הזאת לאחר ספרי הרשומות, אבל אני לא יכול להמליץ על כך, עקב כך שהסדרה יוצרת עומס ובלבול על הקורא ומומלץ יותר לקרוא את השישייה, כי היא מומלץ הרבה יותר אחרי קריאת האגדות. מבחינה כרונולוגית, הספר הראשון מתרחש בין "דרקונים של דמדומי הסתיו" לבין "דרקונים של ליל חורף", הספר השני מתרחש במהלך המאורעות של "דרקונים של ליל החורף" והספר השלישי מתרחש במהלך המאורעות של "דרקונים של שחר האביב".

דאלאמר האפל. זהו ספר בדיד, שמשום מה מבלבל הרבה אנשים בכרונולוגייה שלו. הוא מתאר את חייו של דאלאמר ארג'נט, דמות שמופיעה לראשונה בטרילוגיית האגדות, ולכן כדאי להכיר אותה שם. הספר מתחיל בדיוק עם המהלכים הראשונים של מלחמת הרומח, ולכן הוא מתחיל מעט לפני "דרקונים של דמדומי הסתיו" ומסתיים בדיוק לפני "עת התאומים", כך שמספיק לקרוא רק את השישייה הקאנונית כדי להבין אותו היטב.

העתיד

בניגוד לשני הנתיבים האחרים, בנתיב הזה, חובה לקרוא את הספרים הבאים לפי הסדר המובא לפניכם. אם לא תקראו את הספרים לפי הסדר (למעט כמה ספרים), יהיו לכם ספויילרים אדירים שיפגעו בהנאת הקריאה. ולכן שימו לב לסדר.

דור ההמשך. ספר זה הוא למעשה קובץ סיפורים קצרים שאוגדו ממספר מקורות שונים המספרים על דור ההמשך של גיבורי הרומח, כולל הבנים והבנות של גיבורים מרכזיים בסדרה. ספר זה הוא למעשה הקדמה לאירוע הגדול הבא שמתרחש ברומח הדרקון.

דרקוני להבת קיץ. זהו המאורע הגדול ביותר שמתרחש בעולם של רומח הדרקון וכדי להבין אותו חובה לקרוא את הספר "דור ההמשך", מכיוון שהוא מכיר את הדמויות הפועלות, את המבנה הפוליטי החדש של העולם, מסדרים חדשים, וגם מה עלה בגורל מספר דמויות חשובות. המאורעות בספר הזה הם חשובים מאוד וחובה לקרוא אותם לפני הספרים הבאים.

צבא האבדון. ספר זה מתרחש במקביל לעלילת "דרקוני להבת קיץ", אבל מתאר מאורעות חשובים בו ולכן צריך לקרוא אותו לאחר "דרקוני להבת קיץ". אין צורך לקרוא אותו כדי להבין את שאר העלילה, אבל הוא מרחיב על מאורעות צדדיים המתרחשים במהלך המלחמה המתוארת בדרקוני להבת קיץ.

נשמת הרוח. ספר זה מתרחש שנתיים לאחר "דרקוני להבת קיץ" ומשמש כהכנה עבור הסדרות הבאות. הספר מתרחש במקביל לסדרת "דרקוני העידן החדש" שלא תורגמו (אבל ניתן לקרוא את הביקורת שלי עליהם באתר), אבל הוא מכיר את העידן החמישי לקוראי העברית ולכן הוא ספר חשוב מאוד למי שרוצה להתקדם הלאה אל הטרילוגייה הבאה. אין חובה לקרוא אותו, אבל הוא מכין היטב את הקרקע.

מלחמת הנשמות – דרקונים של שמש גוועת, דרקונים של כוכב אבוד, דרקונים של ירח נעלם. זוהי הטרילוגייה הגדולה האחרונה של רומח הדרקון והיא מתרחשת קרוב ל-40 שנה לאחר "דרקוני להבת קיץ". העולם בנקודה הזאת שונה מאוד מהעולם של השישייה הקאנונית ולכן כמעט ולא ניתן להבין מה מתרחש (או לפחות ליהנות לגמרי) מהספר מבלי לקרוא את ספרי הנתיב הזה. כמו כן, זוהי יכולה להיות נקודת סיום שנייה למי שלא מעוניין לקרוא עוד.

כוהנת האופל – ענבר ואפר, ענבר וברזל, ענבר ודם. זוהי סדרה שמשמשת כאפילוג לסדרת מלחמת הנשמות ומתבססת לגמרי על המאורעות המתרחשים שם ולכן לא ניתן לקרוא אותה בנפרד. היא מתמקדת באחת הדמויות הראשיות של טרילוגיית מלחמת הנשמות וממשיכה להראות מה עלה בגורלה.

זהו, אלו כל הספרים שיצאו בעברית, צאו למסעותיכם שלכם, ונתראה מתחת לשלושת הירחים!

24 Comments

  1. כל הכבוד אלוף! אולי שווה לכתוב דבר דומה לאלו בנינו שקוראים דווקא באנגלית (קורא רק באנגלית בערך מגיל 18 ואני לא לבד).

    שרק נמשיך ליהנות מהפנטזיה !

    אהבתי

    1. אני חושב שסדר קריאה ל-144 ספרים הוא הרבה יותר מסובך מאשר 33. ולכן, אני נתתי מסלולים כאלו באתר שלי. אם תסתכל באתר, הוא מחולק לעבר, להווה ולעתיד, ותוכל לראות שם את הסדר הכרונולוגי של הספרים.

      אהבתי

  2. תודה רבה, כבר קראתי את כולם חוץ מאחד אבל לא הייתי בטוח איך להמליץ לאח שלי לקרוא. תודה

    אהבתי

    1. היי אורי, הייתי שמחה לדעת מאיפה השגת את הספרים? מאוד קשה להשיג את כולם עם כמה שמאוד הייתי רוצה( בשבילי לפחות) רכשת אותם או קראת מהאינטרנט?

      אהבתי

  3. וואוו איזה כיף לקרוא
    הבעייה היא איך משיגים חלק מהספרים
    אני מחפש את שישיית המפגשים כבר המון זמן

    אהבתי

  4. תודה רבה צפריר, עד שהגעתי איכשהו לאתר הזה לא הכרתי אף אחד מלבדי שקורא רומח הדרקון וממלכות נשכחות, האתר שלך עוזר לי מאוד ומכיר לי הרבה ספרים שלא הייתי מכיר בשום צורה אחרת.

    אהבתי

  5. תודה צפריר!
    קראתי את שער המוות ואז את רשומות רומח הדרקון. ספרייה קיבוצית אז יש גם את הממלכות אבל לא מצאתי את הטרילוגיה השניה של אגדות רומח הדרקון. 😔

    זה מאד נוח שסידרת את סדר הקריאה המומלץ 👍

    אהבתי

    1. קשה מאוד לעשות מדריך כזה, מכיוון שאין באמת סדר קריאה נכון בממלכות. למרות זאת, עשיתי גם מאמר כזה אבל רק על הספרים בעברית
      https://fantasybooksreviews.home.blog/2020/08/23/%d7%94%d7%9e%d7%9e%d7%9c%d7%9b%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%a0%d7%a9%d7%9b%d7%97%d7%95%d7%aa-%d7%9e%d7%93%d7%a8%d7%99%d7%9a-%d7%9c%d7%a7%d7%95%d7%a8%d7%90-%d7%91%d7%a2%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%aa/

      אהבתי

  6. אהלן צפריר, הסבר מעולה ויעיל ממש.
    אחרי סיום מבחן התאומים, לאיזה תקופת זמן היית ממליץ ללכת?
    מתלבט אם להתחיל בעבר או בהווה כי מפחד שאם אתחיל בעבר אשכח את הדמויות שהכרנו עד שאגיע להווה.

    אהבתי

    1. אחרי טרילוגיית האגדות ממליץ להמשיך לדור ההמשך ואז לדרקוני להבת קיץ. זה סוגר יפה מאוד את הסיפור ונותן להתקדם אחורה וקדימה.

      אהבתי

  7. היי צפריר, חייבת להודות לך על הסדר, רק בזכות זה התחלתי לקרוא ואני נהנת מכל רגע. הבעיה היא שלא ניתן להשיג את כל הספרים, ויש לי 'אובססיה' עם לקרוא את הכל לפי הסדר ולא לדלג על שום חלק. השאלה עד כמה זה נורא אם אני מדלגת על טרילוגיית המלך הכוהן, שתי ספרים מתוך שישיית המפגשים, אחים לנשק מתוך רשומות רייסטלין, דרקונים של מעמקי הגמדים וכנראה עוד כמה מתוך העתיד והעבר כמו דאלאמר האפל… האם כן להמשיך לקרוא למרות שאין אפשרות להשיג את הספרים האלה, או שאני הורסת לעצמי ופשוט לא להמשיך לקרוא בכלל?

    אהבתי

    1. אני מכיר את האובססיה הזאת. הי וכל זה. לא חובה לקרוא את המלך הכוהן. זאת סדרה טובה, אבל לא נחוצה על מנת להבין את העלילה. שישיית המפגשים נועד להיות ספרים בודדים, ככה שאפשר לקרוא את הראשון או את הרביעי ואין בעיה עם זה.

      אהבתי

    2. היי בתיה אחרי שנתיים של חיפוש באתרים של אתרים יש שנייה אצלחתי לקנות את כל הספרים, הייתי ממליץ לך לחפש באתרים כגון אופוס האחים גרין וסימניה.

      או ליצור איתי קשר במייל

      Danr.dr48@gmail.com

      בהצלחה

      אהבתי

כתיבת תגובה